Wijn
HuiswijnenKlik hier voor een muziekje

Spanje - Wijnland

Spanje is het land met de grootste oppervlakte aan met wijnstokken beplante gronden, met slechts iets meer dan de helft van de wijnproductie in vergelijking met Frankrijk.

Eertijds werden de vruchtbare gronden voor andere gewassen gereserveerd terwijl de armste en droogste akker op hellingen werden beplant met druiven.

Een wijngeschiedenis die teruggaat tot ver voor onze jaartelling, waar de wijn werd bewaard in varkenshuiden, lederen zakken en kalebassen en de Romeinen hun taksen in wijntienden betaalden.

Die tijd is wel goed voorbij. Sinds de toetreding tot de E.G. aan het eind van de jaren ’70 en het openstellen van de grenzen, is er door de buitenlandse concurrentie heel wat veranderd in de Spaanse wijncultuur.

Het opdelen in D.O.’s (Denominaciones de Origen), de hoogste wijnnominatie in Spanje, is de kwaliteit meer dan ten goede gekomen.

En zeg nu zelf, verse langoustines met een koele Manzanilla uit San Lucar de Barrameda, asperges met een frisse Chardonnay uit Penedés, een gebraden geitebout met een rijpe Reserva uit Rioja, viskroketjes met een jonge Verdejo uit Rueda of lamskoteletjes met een zachte Navarra, dat is toch echt genieten in de hoogste regionen of om El Cid te citeren:
” Ixié el sol, Dios que fermoso apuntaval “.(De zon kwam op, God, wat een stralenpracht)

Om La Glorieta’s wijn-assortiment te bekijken, klik op:

Rode wijn

of

Witte wijn

Door op een van de onderstaande wijnstreken te klikken kan u informatie bekomen over deze wijnstreek met bijhorende wijnen

Ampurdan Cariñena La Mancha
Desierto Almería Jumilla Cigales
Montilla Moriles Navarra Penedés
Priorat Ribera del Duero Rioja
Rias Baixas Rueda Utiel Requena
Valencia Vinos de Madrid Yecla